SMACZNA PLASTYKA
Jadalne dzieła sztuki dla dużych i małych
Warsztat ma charakter spotkania autorskiego
połączonego z zabawami kulinarnymi, które z powodzeniem można wykorzystać w
szkole i przedszkolu.
Pomysły inspirowane są książkami z serii „Dzieci
gotują”.
W czasie warsztatu uczestnicy wybierają się w podróż
aromatyczną i samakowitą. Poznają sekrety eleganckiego stołu oraz zwyczaje
naszych prababek.
Założeniem jest, by warsztat stał się impulsem
do poszukiwania pomysłów na zabawy i zajęcia z dziećmi bez zabawek, pomocy
dydaktycznych czy kolorowych kredek i
klocków.
Na warsztacie będzie: sporo opowieści o Kuchciku i tyle samo pysznego, działania.
Dla kogo: dla rodziców a także nauczycieli dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.
Cele warsztatu:
- Zapoznanie z możliwościami wykorzystania produktów spożywczych w czasie zajęć z dziećmi
- Wzbogacenie własnych doświadczeń
Bloki tematyczne:
- O tym jak powstał Kuchcik i książka, w której zamieszkał
- Sekrety eleganckiego stołu
- Zwyczaje naszych prababek
- Poszukiwanie materiałów do zabaw kulinarnych bez gotowania
- Pomysły na wykorzystanie produktów spożywczych w czasie „zabaw w gotowanie”
- Smaczne działanie: obrazki na waflach, słodkie ordery, kulki mocy, marcepanowe cukierki, nie zdrowe batony.
Korzyści:
- Zabawa
- Wzbogacenie własnych doświadczeń
- Inspiracja do zajęć z dziećmi
UCZESTNICY PROSZENI SĄ O PRZYNIESIENIE:
- ściereczki
- miseczki do mieszania produktów
- 2 pudełek plastikowych na wykonane prace
- widelca
- łyżki
- łyżeczki
- paczki tartych migdałów
- 1 banana